Asbest... en nu?

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor diverse natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Door het groot isolerend vermogen, de slijtvastheid en brandvertragende werking werd asbest in de vorige eeuw op grote schaal verwerkt in bouwmaterialen.

Jaren later werd ontdekt dat als de vezels loskomen bij aantasting van het materiaal (bijvoorbeeld door te zagen of boren) en deze worden ingeademd, asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van mensen. De longen kunnen beschadigd raken en jaren later zelfs longaandoeningen zoals longkanker tot gevolg hebben.

Dat is dan ook de reden dat sinds 1993 het verboden is om asbest of asbesthoudende producten te bewerken, verwerken of in voorraad te hebben.

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

We onderscheiden twee soorten asbesthoudende materialen qua structuur:

  • Hechtgebonden asbest: bij deze vorm van asbest zijn de vezels sterk verankerd en geven weinig vezels af, zolang het materiaal niet beschadigd is.
  • Niet-hechtgebonden asbest: bij deze vorm zijn de vezels nagenoeg niet verankerd, hierdoor kunnen er snel asbestvezels vrijkomen. Deze materialen hebben ook vaak een hoog asbestpercentage, variërend van 70 tot 100% en dat maak niet hechtgebonden asbest zo gevaarlijk.

Welke woningen en panden kunnen asbest bevatten?

Volgens het onderzoek van Eigenhuismagazine bevat 70% van de woningen die tussen 1945 en 1994 gebouwd zijn, asbest. Niet-hechtgebonden asbest werd tot ongeveer de jaren ‘80 regelmatig gebruikt voor het bouwen van bedrijfspanden en woningen. Hechtgebonden asbest is nog tot 1994 verwerkt in bouwmaterialen, waardoor dus ook in gebouwen.

Er zijn ruim 3.500 verschillende asbesthoudende toepassingen, welke zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van een pand verwerkt kunnen zijn.

Aan de buitenkant kunt u asbest tegenkomen in o.a. schoorstenen, daken en dakgoten of gevelbekleding.

Aan de binnenkant van een woning kan asbest in bijvoorbeeld tussenwanden, plafonds, Cv-ketels, vensterbanken, vloerzeilen en vloertegels zijn toegepast.

Kortom: asbest kan op veel plekken in een pand zitten. Maar hoe komt u er nu achter of er in of buiten uw pand asbest aanwezig is?

Alleen bij een onderzoek in een laboratorium kan met 100 procent zekerheid vastgesteld worden of onderdelen van uw pand asbest bevatten. De vezels zijn zo klein dat u ze met het blote oog niet kunt zien. Wel kunt u zelf producten of materialen herkennen die mogelijk asbest bevatten.

Inventariseer de aanwezigheid van asbest in uw woning of pand

Omdat asbest met het blote oog bijna niet te herkennen is, dient u de aanwezigheid van asbest in uw pand te laten inventariseren door een gecertificeerd inventarisatiebureau. Methorst Milieu BV kan deze inventarisatie voor u uit laten voeren.

Twijfelt u of uw pand asbest bevat?


Schakel Methorst Milieu B.V. in voor alle vragen over de aanwezigheid van asbest in   uw pand. Neem contact met ons op voor meer informatie.

logo Methorst Milieutechniek
Meer weten over deze expertise? Tel: 033 7200 987